Dost Acı Söyler - Asılgül Abdırahmanova

 
“Dostluk ne demek?” diye kendinize hiç sordunuz mu? Bu sorunun cevabını bazıları bilir bazıları da hiç düşünmezler. Ben şimdi “Dost acı söyler” atasözünü açıklamaya gayret edeyim ve kendi fikirlerimi anlatayım.
Ben bu atasözünü duyduktan sonra ne anlama geldiğini hemen anladım. Bütün insanların dosta ihtiyaçları var, çünkü onlar tek başına kalamazlar, onlar birisiyle dertleşmeyi isterler. İnsanın gerçek dostu varken çok mutludur, çünkü dostuna güvenir, sırlarını anlatır, destek olur. Bazıları gerçek dostunu korumazlar, dostunun kıymetini anlamazlar. Gerçek dost hiçbir zaman dostuna kötülük dilemez, tam tersi mutluluk, sağlık diler. Gerçek dost her zaman doğru yolu gösterir, tavsiyelerde bulunur, yalan söylemez. Dost bir durumun doğrusunu söylerken bazen biz ona inanmayız onun sözlerini yalan kabul ederiz. Sonra dostumuzdan uzaklaşmaya başlarız, ona artık güvenmeyiz, onu düşman gibi görürüz. Ben düşünürüm ki gerçek dostumuz acı sözler söylerken bize bir durumun doğrusunu anlatmaya çabalar, bize doğruyla yalanın farkını gösterir. Ben anlatırken “Acı olsa da, doğru söz iyidir” atasözünü hatırladım. Birinci atasözü ikincisine biraz benzer, değil mi? Ben bilirim ki, bazıları kötüler için “Benim dostum!” diye söylerler ve maalesef yanılırlar. Kötü dost her zaman yapmacık davranır, kötü yollara götürür. Bazıları bunu anlamazlar, fark etmezler.
Bence gerçek dost hiçbir zaman bizi yalnız bırakmaz, her zaman bizi destekler, bize yardım eder. İnsanın çok arkadaşı olur ama onların içinden sadece biri ya da bir kaçı dosttur. Hadi, gerçek dostlarımızı bulalım, onlarla gurur duyalım. Onlar bizim için değerli insanlar, değerli dostlar, bunu anlayalım.
Yazan: Asılgül Abdırahmanova
(Türkçe Öğreniminde 4. ay)
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi
Okutman: Zehra Öztürk
Yorumlar   
-2 # Bosanma Avukati 25-06-2015 09:56
Very nice article. I definitely appreciate this site.
Thanks!
Cevap | Alıntıyla Cevapla | Alıntı | Yöneticiye raporla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR