ÇEVRE SORUNLARI - Begayım Abdraeva

Kompozisyonlar Gösterim: 27821
Çevre kirliliği dünya sorunlarındandır, çünkü çevremiz tükenmek üzere. Örneğin yeşil alanların üstüne evler, iş erleri kuruluyor, petrol ve kömür tüketiliyor, ormanlar kesiliyor, kimyasal ve bıyolojik silahlar kullanılıyor, radyasyon yayılıyor ve başka. Günümüzde en yaygın olan kirlilik su, hava, toprak, ses ve radyasyon kirliliğidir. Çevreyi en çok kirleten bizleriz. Verdiğimiz zararlar bir şekilde bize döner ve onlardan en çok yararlanan yine bizleriz. Bu nedenle “Çevreyi kirletmek kendi varlığımızı yok etmeye çalışmaktır” diye söyleyebiliriz. Çevre sorunlarının çözümünde insan büyük rol oynar. O yüzden biz çevremizi korumak zorundayız.

İlk olarak yapacaklarımızın küçük şeyler olduğunu düşünerek hiçbirğşey yapmamak gibi bir hataya düşmemeliyiz. Akar suları, gölleri, denizleri hayvan ve insan atıkları ile kirletmeyelim. Biriken çöpleri hemen kaldıralım. Kanalizasyon borularindeki patlamaları hemen ilgililere bildirelim. Bulunduğumuz yeri kirletmeyelim. Doğal çevrenin ğüzelliklerini korumak hepimizin görevidir. Soluduğumuz havanın ve içtiğimiz suların, yaşadığımız yerin temiz olmasını istiyorsak çevremizin kirlenmesine engel olalım. Ozon tabakasına zarar veren karbonlu kutulardan almayalım. Yemeklerimizi saklarken plastik değil, mumlu kağıtları kullanalım. Yeniden kullanma alışkanlığı geliştirelim. Komşu ve yakınlarımızı örgütleyelim.

Doğal çevre bizim çevremizdir. Biz doğayı korudukça doğa da bizi korar. Havaya, suya, toprağa karışan kimyasal atıklar doğayı etkiliyor. Bu atıkların çoğalması insanların ve hayvanların sağlığını bozuyor. Kısaca çevre sorunları sağlığımızla ilgili bir konudur. Tüm canlı ya da cansız sağlıklı, temiz ve güzel tutarak dünyanın ömrünü uzatmak bizim ellimizde. Temiz ve güzel çevre (gezegen) torunlarımıza en gerekli mirastır.
21 Aralık 2012
Yazan:Begayım Abdraeva
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Hazırlık Sınıfı Öğrencisi
Türkçe öğreniminde 4. ay

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR