Çevremizi Koruyalım - Begimay Cumaşova

Kompozisyonlar Gösterim: 20043

    O gün güneşli bir gündü. Hava çok güzeldi. Ben dağın tepesine çıktım. Ben şehrin gürültüsünden çok uzaktaydım. Orada kimse yoktu, sadece kuşların seslerini duyuyordum. Gözlerimi kapattım rüzgarın benim yüzüme doğru estiğini hissettim. Etrafıma baktım, ne kadar güzeldi. Sonra kendime sordum, “Bu dünyaya niçin geldik?” Hepimiz dünyaya öğrenmek, paylaşmak, sevmek, teşekkür etmek ve fedakarlık yapmak için geldik. Hiçbirimiz bu olağanüstü deneyimin ne zaman biteceğini bilemeyiz. Bu güzellik her an elimizden alınabilir. Bizim tabiatımız ne kadar güzel. Çevremize bakınız, yaprakları kıpırdatan hoş bir meltem sesi veya  düşen bir sonbahar yaprağına yansıyan bır sabah ışığı... Bunlar hayatı dolduran şeylerdir. Hayatı, dünyayı sevmemiz için konulmuş küçük şeylerdir bunlar.

     Ama bakınız, şimdi yavaş yavaş  mahvoluyor.  Bunun sebebi ne? Veya daha doğrusu kim? Evet, insan. Yüzyıllarca bu dünyanın sayısız nimetlerinden faydalandı. Ama şimdi aynı dünyayı ölüme mahkum ediyor.

    Havanın, suyun kirlenmesi, yeraltı sularının kirlenmesi, türlerin yok olması, eroziyon, fasil yakıtların azalması, insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikleri, tehlikeye açık, ender bulunan ve yavaş üreyen ekosistemlerin ortadan kalkması, kirlenme ile ortaya çıkan, gittikçe artan  ve engellenemeyen sorunlarımızdır.

    Suyun kirlenmesinin sebebi fabrikalardır. Fabrikalar kimyasal şeyleri okyanuslara atıyorlar. Sonra okynustaki hayvanlar ölüyorlar. Göl kenarında yaşayan insanlar yani balıkçılar ölen balıkları tutuyorlar, bu yüzden onlar para kazanamıyorlar ve böylece gidiyor.

    Çevremizin kirlenmesinin ikinci sebebi teknolojidir. Hayatımız artık kolay keşfedilen her şey insan hayatını etkiliyor. Evlerimizde yemek pişirmek, bulaşık yıkamak, çamaşır yıkamak, odaları süpürmek artık az zaman alıyor. Hava durumuna bile çare var. Sıcak veya soğuk havada klimalarla sıcarlığı ayarlayabiliyoruz.

      Teknoloji ulaşım araçlarını da etkiledi. Otomobiller, otobüsler, uçaklar bizi istediğimiz yere götürüyor. Ama bunların da zararları var. Mesela, bilgisayar. Bilgisayarın karşısında çok oturursak gözlerimiz bozulabilir. Bazı insanlar bilgisayara bağımlı olabilirler. Cep telefonların da insanın sağılığına zararı var.   Kullandığımız parfümün de zararı var. Kullandığımız buzdolaplarından sere gazları çıkıyor. İnsanlar pikniğe gittiği zaman orada eğleniyorlar, yemek iyiyorlar sonra çöpleri bırakıp gidiyorlar. Böyle olmaz!!! Eğer her insan böyle yaparsa ne olacak? Fabrikalar kağıt yapmak için binlerce ağaç kesiyorlar. Ama ağaçlar bize oksijen veriyorlar. Ne kadar çok ağaç olursa o kadar iyi olacak.

     Böyle yapmamalıyız. Çöpleri yere atmamalıyız, yerleri kirletmemeliyiz, doğaya zarar vermemeliyiz. Bizim gezegenimiz bizim evimiz, evimizi kirletmeyelim, onu koruyalım!!!

Yazan:Begimay Cumaşova

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi

Okuman:Recep Yürümez

Konu: Çevremizi korumak için neler yapmalıyız? 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR