Tatlı Dil - Aysulu Kaybidinova

Kompozisyonlar Gösterim: 31408
          İnsanlar hayatta birbirleriyle ilişki kurmadan yaşayamazlar. Onlar hep birbirinden haberdar olarak yaiarlar. Sadece insanlar değil de hayvanlar da birbirleriyle ilişki kurarlar.bu yüzden de atalarımız “İnsanlar konuşa konuşa, hayvanlar kokolaşa koklaşa anlaşırlar.” demişler. Bizim ilişkimizde çok şey önemli. Haraketler, konuşmalar, duygular, fikirler ve bunun gibi şeyler. Ama en can alıcı detay dildir.
          Dil insan ilişkisinde köprü göresini görür. Dil sayesinde insanlar birbirleriyle anlaşabilirler, hallerini, hatırlarını sorabilirler, okuyabilirler, yani dil olmadan yaşam yoktur. İletişimide dille geliştire biliriz. İletişim de aramızdaki ilişkinin önemli bir parçasıdır.her insan iletişim kurmalı ve kurabilirçkendimizi bildik bileli konuşmadan yaşayamıyoruz. Biz günde kaç kelime söylüyoruz. Tabi ki bunu saymak mümkün değil. İletişimdeki en önemli detay güzel konuşmadır. Eğer insan güzel konuşabilirse, duygularını, fikirlerini doğru şekilde anlatabilirse ve başkasını da dinleyebilirse, saçma şeyleri söylemese, gevezdik yapmasa çok iyi iletişim kura bilir diye düşünüyorum. Ama bizde sadece dil olsa iletişim kuramayız. O dili biz geliştirmeliyiz. Güzel konuşmak için beynimizin bilgilere dolu olması gerek. O zaman biz gizel konuşabiliriz ve etkili şekilde hitap edebiliriz.
          Kırgız halkında “Dilin kemiği yok” diye bir atasözü vardır. Ger.ekten böyle. Dilin gerçekten kemiği yok. Dilimizi zorla tutamayıp bazen her şeyi soylüyoruz. İyi şeyleri de kötü şeyleri de. Bununla karşımızdaki insanı kırabiliriz. Ama bir şey sölediğimiz zamaninsanın yüreğinde bir yara açılabilir. Onu biz silemeyiz.
İletişimde bir önemli şey de yüz ifadelerimiz. İnsanların bazıları karşısındaki insanın yüzüne bakıp konuşkan ya da çok konuşmayan bir insan diye sonuç çıkarıyorlar. Ama bu doğru değil. Mesela, insanın yüzü somurtkansa o ınsan için konuşmaz derler. Yüze bakıp da sonuç çıkaramayız. Herkesin karakteri, yüzü başkadır. Bu yüzden bizim düşündüğümüz şeyler yanlış olabilir.
          Atalarımız “Tatlı dil yılanı deliğiden çıkarır.” demişler. Tatlı dil ne deme?. İnsan çok iyi şeyler söylerse, birisini methederse, çok üzülen insanı sözlerle avutursa, mutlu ederse işte bunların hepsini tatlı dil yapar. Elbette tatlı ile yılanın çıkaramayız.ama böyle karamsar yılanı bile deliyinde çıkarır diye tatlı dilin ne yapabileceyini anlıyoruz. Mesela, sihirli sözcüklergünaydın, iyi akşamlar, iyi günler derken insanlara güleriz ve o insana gününün iyi geçmesini dileriz. Bu da ginimizin iyi geçmesini sağlar. Bizi birisi üzüldüğümüz ya da endişelendiğimiz zaman avutursa, iyi bir şeyler söylerse tabi ki biz biraz da olsa o üzüntümüzü unuturuz ve iyi şeyleri düşünmeye başlarız. Özellikle çocukları ne kadar översek onlar o kadar iyi bir şeyler yapmaya gayret ederler, sevinirler ve kendilerini büyük görüp kendilerine güvenmeye başlarlar. Eğer tam tersini yaparsak onların yetenekleri körelir. Tatlı dil insanlara güç, kuvvet verir. Bu yüzden insanların çoğu güzel konuşan, tatlı sözleri söleyen insanlarla iletişim kurmak isterler.
          Tatlı sözlerimizi içimizde saklamayalım. Birbirimize iyi şeyler söleyelim, birbirimizi kırmayalım. Birbirimizi kırmayıp onun yerine birbirimizin moralimizi düzeltmeyi ve hayatımızı güzel, açık renklerle boyamayı tercih edelim.

Yazan: Aysulu Kaybidinova
(Türkçe öğreniminde 5. ay)
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi
Okutman: Zehra Öztürk
Konusu: Insanlarla etkili ve iyi iletişim kurmanın önemini anlatınız. Tatlı dil yilani deliginden cikarir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR