Başarılı Olmanın Sırları - Aysulu Kaybidinova

Kompozisyonlar Gösterim: 24951
 
Hayvanlar hayatta kalabilmek, sürdürebilmek, karınlarını doyurmak için kendilerinden güçsüzleri öldürüp yemek hazırlarlar. Kuşların çoğu kış mevsimi geldiği zaman sıcak yerlere uçarlar. Çünkü onlar soğuk havaya dayanamazlar. Kargalar ise soğuk havayı severler ve nerede soğuk hava olsa orada yaşarlar. Bunlar gibi hayattaki canlıların hepsinin amaçları vardır. Hayata geldikten sonra hedefle yaşarız.
İnsanlar da hep amaçla yaşarlar. Hepsinin amaçları farklı. Her şeyi yapmak için gayret ederler. Hayatta hayatı boş boş geçinmek olmaz ki, bu yüzden her zaman hareket halindeyiz. Hayatımızda çok dönem geçiririz. Baba ve annenin çocuğunu dünyaya getirdikten sonra büyütmesi bir amaçtır. Sonra onu eğitmek, iyi şeyler öğretmek, hayatta kendi yerini bulmasına, bir mesleğe sahip olmasına, başarılı olmasına, şerefli ve huzurlu bir hayat sürmesine yardım ederler ve her zaman bu işleri yapması için doğru yolu gösterirler. Bunun gibi her insanın belirli hedefi vardır. Hayatımızdaki en önemli hedeflerden biri hayatta her yerde başarılı olmak.
Başarılı olmak çok önemlidir. Çünkü başarı mutluluğumuzun bir parçasıdır. Başarılı olmayıp da biz mutluluklarla dolu yaşam süremeyiz. Tembellik mutsuzluğu getirse başarı da bize mutluluk getirir. Başarılı olmak her insanın elinden gelir. Çünkü insan isterse her şeyi yapabilir. İsteğimizin çok kuvvetli olması gerek. Başarılı olmak için ilk olarak bizim belirli bir hedefimizin olması gerek. Hedef bizi başarıya götürür. Hedefimizi doğru anlamamız gerek. Hedefimize ulaşabilmek için doğru yolu seçmemiz gerekiyor. Doğru yolu seçmek için bize bilgi gerekli. Bilgisiz, eğitimsiz biz hiç bir şey yapamayız. Bu yüzden bizim beynimizin bilgiye dolu olması gerek. Ufkumuzun geniş olmalı vb. Bilgimizin doğru şekilde kullanarak amacımızı gerçekleştirebiliriz. Ama ‘Emek olmadan yemek olmaz’ atasözündeki gibi amacımıza hemen ulaşamayabiliriz. Başarıya giden yolda her şeyle karşılaşabiliriz. Bu yüzden her şeye dayanabilmemiz, hırslı olmamız gerek. Dayanıklılık ya da sabır çok önemli. Hiç bir zaman yelkenlerimizi suya indirmemeliyiz diye düşünürüm. Üstelik bence her işte kılı kırk yarmalıyız. Her ayrıntıya önem vermeliyiz. Yüzeysel iş yapmamalıyız. Çünkü küçük bir ayrıntıya önem vermeyerek büyük hata yapabiliriz. Böylece amacımıza ulaşmak daha zorlaşır. Mesela; biz öğrenciler kompozisyon yazarken başlık yazmayı bazen unutuyoruz. Bu bir ayrıntı. Buna önem vermiyoruz. Ama sınavda başlık yazmazsak bir puan gidecekmiş. Bu nedenle yazılı anlatımdan 1 puan az alabiliriz. Bunlar gibi örnekler çok. Biz büyüklerden de yardım istemek zorundayız. Çünkü onlar bizden daha çok şey bilirler.
Dünyadaki ünlü başarılı insanlar da bunlar gibi dönemleri başlarından geçirmiştirler. Onlar da hemen olmamıştılar. Başarılı olmak için çok zaman harcamıştılar. Onlardan bazıları başarılı olmanın sırlarını bize anlatıyorlar. Onları dinlesek bizim için daha iyi olur.
Hepimiz hayatta her şeyde başarılı olalım ve mutlu, huzurlu bir hayat geçirelim ve hiç bir zaman kendimizi güvenimizi ve umudumuzu yitirmeyelim.
Yazan: Aysulu Kaybidinova
(Türkçe Öğreniminde 4. ay)
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi
Okutman: Zehra Öztürk

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR