Kusursuz Güzel Olmaz - Nurzada Asılbekova

Kompozisyonlar Gösterim: 18559

        Her dilde atasözleri ve deyimleri vardır. Her ulusun atasözleri kendi varlığının ve benliğinin aynasıdır.  Atasözlerinde bir ulusun düşünceleri, yaşayışları, inanışları, gelenekleri görülür. Böylece her atasözü kendi ulusunun damgasını taşır. Ben de şimdi hoşuma giden bir atasözünü açıklayayım.

        “Kusursuz güzel olmaz” ne güzel bir atasözü. Bu dünyada güzel şeyler çok ama onların arasında kusursuz hiçbir şey yoktur. Her iyi şeyin hoşa gitmeyen bir yönü, her güzelin kusurlu bir yanı vardır.  Kusuru bulunmayan iyi, güzel bir şey yoktur. Ne diyelim, doğa konunudur, insanlar böyle yaratılmıştır. Allah kimine akıl vermiştir, kimine de zenginlik. Mesela, benim amcam çok zengin. Onun bir kızı var. Onun boyu uzun, saçı da uzun, gözleri ve kaşları kara çok güzel kız. Ama o çok tembel ve akılsız. Çok genç bir delikanlı onu değil, aslında onun güzelliğini seviyor. Annesinin söylediklerini hiç dinlemiyor, karakterinde kötü sıfat çok. Her zaman annesi ona “Güzel göz için, akıllı gönül için” diyor. Bu atasözü de çok önemlidir. Her insana ilk önce akıl gerek, sonra da başka şeyler.  Güzel ile akıllının üzerimizdeki etkisi ayrı ayrıdır. Güzel yalnız gözü etkiler. Göz, bir müddet sonra bu etkiden bıkar. Yani güzelliğe doyar. Sonra da başka güzelleri aramaya başlar. Bazen güzeller mutlu olamazlar. Mesela, güzel bir kız geçimsiz bir erkekle evlenir ve hayatı zindan olur. Bunun aksi de olabilir. Çok yakışıklı delikanlı da çok çirkin bir kızla  evlenebilir. Belki o kız çok akıllıdır. Bir kişi ne kadar güzel, zengin olursa olsun, pahalı giysiler giysin, ne kadar akıllı, kurnaz olsa da onun bir kusuru vardır. Belki ailesi yoktur belki o çok kıskanç, iki yüzlüdür.

         Elbette, bunlar benim kendi düşüncelerim. Her insanın duyguları, fikirleri vardır. Bu atasözü hakkında benim fikirlerim böyledir. Kusursuz güzel olmadığı gibi kusursuz yazı da olmaz. Eminim ki, benim de bu yazımda bazı kusurlar varıdr… 

Yazan: Nurzada Asılbekova

(Türkçe öğrenminde 4. ay)

Kırgızistan Türiye Manas Üniversitesi

Okutman: Zehra Öztürk

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR