Ülkeler ve Gençler - Aynura DÜŞENKULOVA

Kompozisyonlar Gösterim: 16373

          Fakir ülkelerin mi yoksa zengin ülkelerin mi gençleri daha şanslı?

          Dünyada ülkeler çok ve birbirinden farklıdır. Ülkeleri durumlarına göre gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmemiş diye gruplara ayırabiliriz. Zengin ülkelerin mi yoksa fakir ülkelerin mi gençleri daha şanslı, sorusuna insanların çoğu "Elbette, zengin ülkelerin çocukları daha şanslı" diye cevap verir.

          Zengin ülkelerin sadece gençleri değil yaşlıları da şanslıdır, çünkü zenginlerin yaşam için imkanları fakirlerden çok. Yani imkan dediğim onlar paralarının yardımıyla çok şeylere ulaşabilirler. Zenginler için iyi bir eğitim almak, hasta olduklarında en iyi hastanelerde tedavi görmek gibi şeyler problem olmuyor. Zenginlerin imkanları bunlarla sınırlı değildir. Atalarımız, zengin her şeyi satın alabilir, ama saygıyı, şöhreti satın alamaz demişler. Ama zamanımızda paranın gücüyle şöhret de saygı da kazanılmaktadır. Zenginlik birçok insanı şımartıyor. O şımarıklar günden güne kötümser olmaya başlıyorlar. Bu yönden bakılırsa, zengin ülkelerin problemleri de çok ve bundan dolayı zengin ülkelerin gençlerine de tam şanslı diyemeyiz.

          Fakir ülkelerin gençleri de şanslı olabilirler. Onların yaşamdaki imkanları zenginlerinkinden az olabilir, ama bence, fakir ülkenin vatandaşlarının istekleri, gelecekten beklentileri, yani ümitleri çok oluyor. Fakir ülkenin gençleri hayattan iyilik bekliyorlar ve daha iyimser olabiliyorlar. Onların hayattaki imkanları azdır, ama ümitleri ve geleceğe olan güvenlerinden dolayı onlar daha mutludurlar diye düşünüyorum.

18.02.2009

Aynura DÜŞENKULOVA

(Türkçe öğreniminde 5. ay)

Okutman:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR