Dümyada Türkçe

Türkçe; diplomaside 10, iletişimde 38. sırada

Haber Gösterim: 5191

Fransa’nın en önemli işletme okulları arasında gösterilen INSEAD’da görevli Kai Chan, dünyanın en güçlü dilleriyle ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
Günümüz itibarıyla dünyada konuşulan dil sayısı 6 bin olsa da bunlardan 2 bin tanesini konuşanların sayısı bini geçmiyor. Fakat 15 tanesi, dünyadaki iletişimin neredeyse yarısını karşılıyor. Fransa’nın en saygın işletme okullarından olan INSEAD’da görevli Kai Chan, dil beceresinin yarattığı fırsatlar üzerine bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmanın sayısal verilere dayandığını, dillerin güzelliği ölçütüyle değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyen Kai, Güç Dili Endeksi adını verdiği sıralama ölçütünden bahsetti.

Kai, dil beceresiyle kazanılan ve dilin gücünü belirleyen 5 ana kriterin olduğunu söylüyor. Bunlar:

- Coğrafya (Seyahatte kullanabilme)

- Ekonomi (İş hayatında kullanabilme)

- İletişim (Diyalog kurabilme)

- Bilgi ve medya (Bilgiye erişip haber alabilme)

- Diplomasi (Uluslararası ilişki kurabilme)


Peki dünyanın en güçleri dilleri sıralamasında zirvede İngilizce var. Türkçe ise maalesef ilk 10'da bulunmuyor. İlk 10 şu şekilde:

  1. - İngilizce
  2. - Çince (Mandarin)
  3. - Fransızca
  4. - İspanyolca
  5. - Arapça
  6. - Rusça
  7. - Almanca
  8. - Japonca
  9. - Portekizce
  10. - Hintçe

Akademisyen, listedeki ilk 6 dilin Birleşmiş Milletler’in resmi olduğunu, dünyanın en büyük 10 finansal şehrinden 8’inde İngilizce’nin konuşulduğunu söylüyor.


Türkçe coğrafyada 11, ekonomide 24, iletişimde 38, bilgi ve medyada 16, diplomasi kategorisinde ise 10. sırada. Türkçe ortalama olarak listede kendisine 18. sırada yer buluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR